In Blog

Een gezond gewicht en een gezond lichaam zijn onherroepelijk aan elkaar verbonden. Weeg je teveel, dan heb je overgewicht. Overgewicht is niet goed voor je gezondheid en dat betekent dat je teveel vet in je lichaam hebt. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer kans je hebt op gezondheidsrisico’s. Denk dan aan diabetes, hart- en vaatziekten, problemen met je gewrichten en bepaalde vormen van kanker.

BMI (body mass index):
Hoe kun je zelf uitrekenen of je een gezond gewicht hebt en of deze past bij je lichaamslengte?

Deel je gewicht (in kilo’s) door je lengte in meters (in het kwadraat).

Voorbeeld: Stel je weegt 68 kilo en je lengte is 1,70 meter. Dan is je BMI: 68 : (1,70 x 1,70) = 23,5

Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:

  • BMI tussen de 18,5 en 25: je hebt een gezond gewicht.
  • BMI tussen de 25 en 30: je bent iets te zwaar.
  • BMI boven de 30: je gewicht is een gevaar voor je gezondheid.

Je krijgt overgewicht, doordat je een tijd lang te veel eet en te weinig beweegt. Je energie is niet meer in balans en je krijgt meer calorieën binnen dan dat je verbrandt. Alles wat je teveel eet, slaat je lichaam op en zo stijgt je gewicht.

Wil je afvallen, dan kun je een aantal weken heel streng gaan lijnen. Je verliest dan gewicht, maar dat is voornamelijk vocht en spieren. Je lichaam krijgt te weinig energie binnen en zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagd. Ook houdt je lichaam zoveel mogelijk vet vast voor toekomstige schaarste (overlevingsstand, hamsteren).

Een streng dieet (“crash dieet”) is vaak ook moeilijk vol te houden, je mag veel producten niet eten en je verandert met het volgen van een “crash dieet” niet je gedrag. Zodra je weer gaat eten wat je voorheen gewend was om te eten, dan bereik je al vrij snel weer je oude gewicht. In sommige gevallen kom je zelf nog meer aan dan dat je voor de lijn poging woog.

Wil jij op een natuurlijke, gezonde manier afvallen en de juiste voedingstoffen binnenkrijgen, meld je dan nu aan voor de coaching sessies. In de eerste 8 tot 12 weken ga ik jouw helpen om af te vallen en je lekkerder in je vel te laten voelen. Met een op maat gemaakt voedingsadvies en coaching, zorgen wij er samen voor dat je beter naar je lichaam leert luisteren en dat je leert om te gaan met voeding.

Vraag een gratis en vrijblijvend intake gesprek aan https://www.naturallybycynthia.nl/intake-formulier