In Blog

Er zijn twee soorten cholesterol HDL en LDL. LDL-cholesterol is een “slecht” cholesterol. Een te hoge LDL-cholesterol waarde verhoogt het risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol en ze bevatten eiwitten, vezels, vitamine B en mineralen zoals ijzer en calcium. In peulvruchten zitten ook langzame koolhydraten die zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Omdat peulvruchten veel vezels bevatten, zijn ze een goede vleesvervanger. Het voedingscentrum adviseert om elke week peulvruchten te eten.

Wat zijn peulvruchten?

Bruine, witte en zwarte bonen, doperwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen zijn peulvruchten.

Hoe maak je ze klaar?

Gedroogde peulvruchten behouden hun bite en zijn beter van smaak. Verder kun je zelf bepalen hoeveel zout je wilt toevoegen. De peulvruchten uit pot, blik of zak bevatten vaak conserveringsmiddelen en veel zout en zelfs suiker. Wanneer je kiest voor peulvruchten uit blik of pot, spoel ze dan eerst heel goed af voordat je ze in je gerecht verwerkt.

Mijn advies is daarom om gedroogde peulvruchten te kopen. Het is misschien iets meer werk (je moet ze van te voren weken en nog koken), maar ze zijn echt veel lekkerder.

TIP: Kook altijd wat meer peulvruchten, want dan kun je ze gemakkelijk in de koelkast bewaren of invriezen. Zo kun je ze de volgende keer toevoegen aan je salade, soepen of er een spread van maken.

Recept:

Hummus voor 4 personen / 220 kcal

  • 500 gr kikkererwten
  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el tahin (sesam pasta)
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1/2 tl paprika poeder

Houd twee eetlepels kikkererwten apart. Pel de knoflook en pers de citroen uit. Pureer de kikkererwten, de knoflook, citroensap, tahin en zout in een keukenmachine (je kunt ook een staafmixer gebruiken) tot een gladde massa. Mocht het iets te dik zijn, dan kun je nog wat water aan toevoegen.

Schep de hummus in een schaal, besprenkel met olijfolie. Bestrooi de hummus met de apart gehouden kikkererwten en paprika poeder.

Dip ze!