In Blog

Waarom is het zo belangrijk dat wij 1,5 tot 2 liter water per dag drinken?
Ons lichaam bestaat voor meer dan 50% uit vocht (vrouwen ± 52% en mannen ± 63%). Het vocht zit verdeeld over het hele lichaam, behalve in vetweefsel. Het advies is om ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dit verschilt per persoon en de omstandigheden.

Je houdt de vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken. Water, thee en koffie zonder suiker worden door het voedingscentrum geadviseerd. Vocht zit ook in eten.

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in je darm, voor het transport van voedings- en afvalstoffen in je lichaam en het regelen van je lichaamstemperatuur. Je lichaam herstelt de vochtbalans automatisch. Als je te veel vocht verliest plas je minder of je krijgt dorst, waardoor je meer gaat drinken. Wat je lichaam aan vocht verliest moet weer worden aangevuld.

Water drinken en afvallen?
Veel water drinken en je voedingspatroon niet aanpassen, helpt niet om af te vallen. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Water bevat geen calorieën en is daarom een goede dorstlesser. Een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kunnen je helpen om op een moeilijk moment de “snoep” verleiding te weerstaan. Gezond eten, voldoende vocht en voldoende beweging helpen je om af te vallen en je gezonder te voelen.

Hoeveel water drink jij per dag?
Drink je te weinig, probeer dan vanaf vandaag meer water te drinken en ontdek hoe je lichaam hierop reageert. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt en zet desnoods een timer op je telefoon aan, die je er aan herinnert om water te drinken.