In Blog

In dit artikel vertel ik jou waarom het belangrijk (en dus aan te raden) is om vaker etiketten te lezen en geef ik je tips waar je op kan letten. Of je nu gezonder wilt gaan eten, last hebt van migraine of gewicht wilt verliezen, bewust worden van wat je eet en drinkt helpt jou om je gezonder te voelen. 

Maak een boodschappenlijst

Wil je gezonder eten en minder e-nummers, suiker, zout en verzadigd vet consumeren, dan is mijn advies om van te voren niet alleen een boodschappenlijst te maken, maar ook de etiketten goed te controleren. 

De boodschappenlijst helpt je om niet al te veel af te wijken van de producten die je daadwerkelijk nodig hebt en dat je niet te veel verleid wordt door allerlei aanbiedingen. 

Vergelijk etiketten

Door de etiketten van de verschillende producenten te vergelijken op e-nummers, suiker, zout en verzadigd vet, ben je instaat om een gezondere keuzes te maken. De voorkant van de verpakking (marketing) kunnen termen bevatten als “ambachtelijk bereid of volgens origineel recept”, maar dat zijn geen beschermde termen. De achterkant van de verpakking geeft meer duidelijkheid wat er daadwerkelijk in het product zit. 

Kies vaker onbewerkt

Probeer zo veel mogelijk om pure c.q. onbewerkte producten te kopen en staan er ingrediënten op het etiket die je niet kent, dan is het wellicht niet zo gezond als de verpakking je doet geloven. 

Een brood heeft geen 10 verschillende ingrediënten nodig, meel of bloem van een bepaalde graansoort, water, gist en zout zouden voldoende moeten zijn. Al het andere zijn smaakmakers en conserveringsmiddelen, waarvan je je kunt afvragen of ze wel zo gezond voor je zijn. 

To good to be true

Sommige producten zijn te goedkoop om waar te zijn. Controleer altijd of de ingrediënten die de verpakking belooft ook daadwerkelijk in het product zitten. Heb je trek in bijvoorbeeld een gevulde koek, zondig dan goed en koop deze koek bij een echte bakker. Een pak gevulde koeken van 1 euro kan nooit en te nimmer originele ingrediënten bevatten. Kiloknallers vlees of kip zorgen niet alleen voor prijsdruk in de voedselketen, waardoor de boeren steeds minder verdienen, maar gaat ook ten koste van het dieren welzijn. 

Advies en beter voor het milieu

Eet verse producten van het seizoen. Producten die in het buitenland geproduceerd en gekweekt worden  zorgen voor nog meer milieu uitstoot dan de producten van eigenbodem. Door duurzamer te eten, zorgen wij ervoor dat wij het milieu een handje helpen en dat er straks voor onze kinderen nog voldoende voedsel is.

Gezond eten is te duur

Ik begrijp dat niet iedereen een budget heeft om “dure” producten te kopen, maar gezonde en verse producten hoeven niet duurder te zijn dan “chemisch gemanipuleerde producten”. 

Ze voeden beter en je hoeft er dus minder van te eten, zijn beter voor je gezondheid, zijn smaakvoller en op de langere termijn heb je er dus meer profijt (betere gezondheid) van. 

Wil je gezonder en voedzamer eten, controleer en vergelijk dan etiketten en kies bewust.

Eenmaal per week verstuur ik tips, adviezen en lekkere recepten. Wil jij deze ook ontvangen, meld je dan aan. Je kan je altijd weer afmelden.

JA, IK WIL WEKELIJKS RECEPTEN, TIPS EN ADVIEZEN ONTVANGEN.

Volg mij ook op YouTube