In Blog

Wat je eet, dat ben jezelf:

Door de jaren heen heb ik geleerd dat wanneer ik goed voor mijzelf zorg, ik mijn beter en gezonder voel. Terwijl iedereen om mij heen geveld wordt door de griep, huppel ik gewoon door. Hoe is dat mogelijk?

Ondanks het feit dat mijn ouders 14 uur per dag en 7 dagen in de week werkten, aten wij iedere avond warm eten. Pakjes en blikjes werden niet gebruikt, wij aten vers en seizoens producten. Mijn ouders werkten in de horeca en daarom was ik al vroeg betrokken bij het inkoop, kook en eet proces. Je kan wel zeggen, dat lekker eten en koken mij met de paplepel is ingegoten.

Tijden veranderen:

Door de jaren heen is het eetpatroon van de Nederlander veranderd (ook mede door de marketing rondom producten en de voedingsindustrie) en dat zorgt ervoor dat er “ongezonder” gegeten wordt. Wij kiezen vaker voor makkelijk en niet voor voedzaam en gezond.

Wat de boer niet kent:

Wat mij ook steeds meer verbaasd is dat, heel veel mensen moeilijke eters zijn. Zij lusten bijna niets en hebben van huis uit nooit geleerd om te proeven, te genieten en “gezond” te koken.

De smaak die zijn kennen en lekker vinden, is die van “kant en klare” voeding. En deze voeding bevat veel smaakmakers, zout, suiker, verzadigd vet en weinig voedingswaarde.

Ook zorgt de combinatie van smaakmakers, zout, suiker en onverzadigd vet ervoor, dat je door blijft eten. En dat is ook de reden dat bijvoorbeeld een zak chips vaak in eenkeer opgegeten wordt.

Deze ongezonde eetstijl, zal op den duur zijn tol eisen. Niet voor niets, worden wij steeds dikker en komen hart en vaatziekten en diabetes type 2 steeds meer voor. En dan heb ik het niet alleen over volwassenen, maar ook over kinderen.

Jong geleerd is oud gedaan:

Helaas hoor ik ook van veel mensen dat zij vroeger als kind al op dieet gezet zijn en dat zij niet veel “ongezond lekkers” mochten eten. Een kind op dieet zetten, is geen gezonde keuze en kan lijden tot vitamine gebrek en overgewicht op latere leeftijd.

En dan zijn er nog de potjes met groente en fruit. Wij hebben geen tijd (en wellicht ook geen zin) om vers voor onze kleintje te koken en als zij iets niet lusten (na 1 of 2 keer proeven), dan hoeven zij het niet te eten. Dat gedoe en gezeur aan tafel, daar heeft niemand zin in (geduld) en de tijd voor.

Proeven kan je leren:

Voor kinderen en volwassenen geldt, dat wanneer je iets wilt leren eten, je zeker 15 tot 20 keer serieus moet proeven om de smaak te waarderen, accepteren en lekker te vinden. Lust ik niet, is dus niet meer van deze tijd.

Waarom ben ik begonnen met Naturally by Cynthia?

Wij eten niet alleen omdat ons lichaam energie nodig heeft, maar eten is ook een sociaal gebeuren. Ik wil mensen leren om te genieten van eten, zich gezonder te voelen en helpen voorkomen dat zij last krijgen van een van de welvaartsziekten.

Gezonder en gevarieerder leren eten en koken, lijkt moeilijk en heel veel werk, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Met een kleine inspanning en door stap voor stap je gedrag te veranderen kan je al zoveel bereiken en je beter voelen.

Wacht niet totdat het te laat is en/of dat je gedwongen wordt om je leef- en eetstijl aan te passen, maar start er vandaag nog mee.

Het is echt de moeite waard:

Ik gun iedereen een gelukkig en gezond leven en minder stress.

Er is niets lekkerdere dan te genieten van een heerlijke maaltijd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je aankomt en morgen weer moet gaan lijnen!

Naturally by Cynthia: op een gezonde en natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven, meer vitaliteit en genieten van al het moois om je heen.

Enjoy!

Gezonde groeten,

Cynthia