In Blog

Het griep seizoen komt er weer aan. Het ene jaar is de griepgolf erger dan het andere. 

Sommige van ons hebben nergens last van en kennen het begrip verkoudheid of griep amper. Dan zijn er de mensen die wel last hebben van een verkoudheid, maar hierdoor niet meteen uit de running zijn. En dan is er nog een categorie die bijna ieder jaar geveld wordt door de griep en zeker één tot twee weken zo ziek zijn dat ze niet kunnen werken of niet naar school kunnen gaan. 

Hoe krijg je een verkoudheid of griep?

Je kunt een verkoudheid of griep krijgen, doordat je in aanraking komt met bacteriën en virussen. Wanneer je er vatbaar voor bent, dan is de kans groot dat je ziek wordt. 

Ben je vermoeid, heb je veel stress en/of eet je niet altijd gezond, dan wordt de kans om ziek te worden groter. Je lichaam heeft het in zo’n geval al druk genoeg met functioneren en met herstellen en bouwt geen resistentie tegen invloeden van buiten op. Een verkoudheid of griepje is dan zo opgelopen. 

Kun je met voeding en leefstijl een verkoudheid of griep voorkomen? 

De soorten groenten en fruit die verbouwd worden verschillen per seizoen. We kunnen tegenwoordig alles in kassen verbouwen of importeren, maar de groenten en fruit van Hollandse bodem die nu verkrijgbaar is, bevat de juiste vitamine en mineralen om je gezond door de herfst en winter te loodsen. 

Stress en slecht slapen kosten je lichaam veel energie. Wanneer je dat niet compenseert met voedzaam eten en jezelf niet op nummer één zet, dan pleeg je roofbouw op je lijf. Dat gaat een tijdje goed (het lichaam is ontzettend sterk), maar uiteindelijk krijg je toch een signaal en zul je rustiger aan moeten doen. 

Wat kun je het beste eten?

Regelmatig een stamppot (met een kuiltje jus), een goed gevulde kom verse soep, veel seizoensgroente, vette vis, voldoende vezels (linzen, bonen, volkorenbrood, volkoren rijst en aardappelen) en twee stuks fruit zorgen ervoor dat je lichaam de nodige en juiste energie binnenkrijgt om te functioneren en te herstellen. Af te toe spek of rookworst mag best, maar overdrijf het niet. 

Hoe kun je voorkomen dat je last krijgt van een verkoudheid of griep? 

Tien tips om te voorkomen dat je geveld wordt door de griep of verkoudheid:

  1. Eet 250 – 350 gram seizoensgroente en 2 stuks fruit per dag;
  2. Drink 1,5 – 2 liter water per dag;
  3. Eet gezonde vetten (olijfolie, noten, avocado, vette vis);
  4. Eet of drink 2 – 3 porties zuivel per dag (yoghurt, kwark, melk, karnemelk) en eet regelmatig een eitje;
  5. Ga iedere dag naar buiten;
  6. Lucht je huis;
  7. Was je handen goed;
  8. Kleed je goed aan;
  9. Probeer stress te vermijden,
  10. Zorg goed voor je zelf en ga op tijd naar bed.

Mocht je dan toch een keer ziek worden. Ziek dan ook goed uit, neem je rust en blijf niet doorlopen met je verkoudheid of griep. Je lichaam geeft niet voor niets een signaal af dat je beter voor jezelf moet zorgen. 

Op zoek naar wat inspiratie?

Wat dacht je van: 

Pompoensoep met linzen: www.naturallybycynthia.nl/pompoensoep-met-linzen

Of

Kip kerrie met spitskool: www.naturallybycynthia.nl/kip-kerrie-met-spitskool

 

Voor meer recepten: www.naturallybycynthia.nl/recepten