In Blog

Herken jij dit?

Je begint vol goede moed aan een dieet en valt op het begin ook af. Maar na een paar weken, hoezeer jij je best ook doet, val je niet meer af.

Waarom val jij niet meer af, terwijl je echt niet tussendoor snoept of afwijkt van het dieet?

De reden is simpel.

De meeste diëten bevatten te weinig energie (calorieën). Je eet dus vaak wel gezonder dan dat je voorheen deed, maar je lichaam krijgt te weinig voedzame producten binnen om optimaal te functioneren. 

Omdat je lichaam (hersenen, organen, spieren etc) energie nodig heeft om te functioneren gaat zij, indien er te weinig energie voorhanden is, in de spaarstand. Je stofwisseling gaat langzamer werken en wordt de benodigde energie uit de spieren gehaald i.p.v. uit het lichaamsvet.

Eet je dan één keertje iets meer dan het voorgeschreven dieet, dan is de kans groot dat je aankomt. Je lichaam gaat alvast hamsteren voor de slechte tijden die er nog aan kunnen komen. Te weinig energie inname zorgt er ook voor dat je sneller honger hebt, vermoeider bent, chagrijniger wordt en moeite hebt om het dieet vol te houden.

Je lichaam moet toch ergens haar energie vandaan halen. 

Ik weet dat gezond eten en het volgen van een dieet op dit moment een hype zijn. Overal kom je advertenties en berichten tegen over koolhydraten arm, ketogene diëten, aanbiedingen van dieet goeroes, paleo etc.

Helaas krijg je bij al deze diëten te weinig gevarieerde voeding binnen. Eet je van het ene product te weinig, dan ga je van het andere automatisch meer eten.

Ons lichaam heeft nu eenmaal koolhydraten (verzamelnaam voor vezels en suiker), eiwitten en vetten nodig. Hoeveel we aan koolhydraten, eiwitten en vetten nodig hebben, verschilt per persoon. Maar dat we ze nodig hebben is wetenschappelijk bewezen.

Hoe kan je toch afvallen zonder naderhand weer aan te komen?

Ook dit antwoord is simpel. Je valt af door gewoon, gezond, gevarieerd en voldoende te eten. Als je dan ook nog meer gaat bewegen, dan is je lijf helemaal blij en voel jij je nog fitter.

Wil jij weten hoeveel en wat je moet eten om op een blijvende manier gezond af te vallen, vraag dan een voedingsadvies gesprek aan.

Voedingsadvies (incl. voedingsanalyse, weekmenu en tips)