In Blog

In dit artikel vertel ik jou wat er onder migraine wordt verstaan en geef ik je tips hoe je migraine voorkomt.

Wat is migraine?

Migraine is een ziekte van het hele lichaam en kost Nederland 1,2 miljard euro per jaar aan behandeling, medicatie en arbeidsverzuim.

Dagelijks zijn er 70.000 mensen die een migraine aanval krijgen en migraine komt het meeste voor bij vrouwen. 

Hoe herken je migraine?

Er is een groot verschil tussen hoofdpijn en migraine. Wanneer je een migraine aanval krijgt, dan ben jij niet meer in staat om nog iets te doen, terwijl je met hoofdpijn nog in staat bent om te functioneren en iets te doen. 

De kenmerken van migraine zijn:

 • De pijn zit vaak aan een kant van het hoofd;
 • Meestal ernstige hoofdpijn;
 • Bonzend of kloppende pijn;
 • Misselijk en overgeven;
 • Overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren;
 • Elke inspanning is onmogelijk en verergert de pijn;
 • Met of zonder aura;
 • De aanval begint acuut en komt plotseling op,
 • De aanval duurt 3 uur tot 4 dagen (onbehandeld).

Hoe voorkom je dat je last krijgt van migraine?

Probeer eerst te achterhalen wat bij jou de oorzaak – trigger is. Zodra jij dat weet, dan kan je iets aan die oorzaak doen. 

Artsen schrijven al snel medicatie voor, maar probeer eerst iets aan de oorzaak te doen. Dat is niet alleen gezonder voor je lichaam, maar op de langere termijn heb jij hier ook veel meer aan. 

Waardoor kan migraine ontstaan?

 • Extreme vermoeidheid;
 • Ontspanning na stress;
 • Atmosferische veranderingen;
 • Hormonen;
 • Teveel en frequent gebruik van pijnstillers,
 • Voeding.

Sommige oorzaken zijn lastiger dan andere. Invloed uitoefenen op de atmosfeer is lastig, maar wanneer jij van te voren weet dat het weer gaat veranderen, dan kan jij daar wel rekening mee houden.

Veroorzaakt stress bij jou migraine, dan is het goed om te kijken hoe jij voorkomt dat je teveel stress krijgt. Er zijn verschillende redenen waarom iemand last heeft van stress. Lukt het je niet zelf om stress te verminderen vraag dan om hulp.

Migraine is vaak een combinatie van hormonen, stress, medicatie en voeding. 

Voeding heeft enorme invloed op hoe jij je voelt en op je lichaam. Eet je te weinig, de verkeerde producten of regelmatig ongezond, dan heeft dat zijn uitwerking op je lichamelijke gesteldheid. 

Ons lichaam heeft voldoende en de juiste energie nodig om te kunnen functioneren. Er zijn producten die binnen 6 uur een migraine aanval veroorzaken. Denk dan aan alcohol, chocolade, kaas, maar ook smaakversterkers. Smaakversterkers zitten bijna in ieder (kant- en klaar) product. 

Het migraine programma.

Er is een hele grote lijst met producten die migraine opwekken, maar het hoeft niet zo te zijn dat al deze producten ook bij jou de trigger zijn. Ook gezonde producten kunnen migraine opwekken. Wellicht ben jij gevoelig voor 4 of 5 producten en dus niet voor de hele lijst. 

Uit ervaring weet ik, dat een groot percentage van de mensen regelmatig ongezond of verkeerd eet. Door alle marketing, media hypes, populaire diëten en foodies is het lastig te bepalen wat nu gezond is en goed is voor je lichaam. 

Mag ik nu wel of geen koolhydraten eten? Hoeveel eiwitten mag ik eten? Is zuivel gezond? Welke vetten mag ik nu wel en niet eten? Hoe zit dat met vegetarische producten? ETCETERA.

Om te achterhalen welke producten bij jou migraine triggeren, wat je het beste eet (ter vervanging), hoe je omgaat met stress, het achterhalen van de oorzaak, planning, het veranderen van je gewoontes, heb ik een speciaal migraine programma ontwikkeld. 

Ik heb jarenlang last gehad van hormonale migraine en ik heb meerdere opleidingen gevolgd met betrekking tot gezonde voeding, leefstijl, vitaliteit en migraine.

Dit samen met de ervaring van de clienten die ik de afgelopen jaren geholpen heb, heb ik online programma ontwikkeld dat migraine voorkomt en verminderd. 

Mocht jij hier meer over willen weten, klik dan op de link

MIGRAINE PROGRAMMA

Migraine proof receptenboek