In Blog

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten.

Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het drinken van suikerhoudende dranken kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

De kans op gaatjes in tanden of kiezen wordt groter wanneer je te vaak op een dag eten en drinken met suiker gebruikt.

Een voeding die veel suikers bevat, zorgt voor een snelle stijging en daling van het bloedsuikergehalte.

Voeding met suiker verzadigd minder vaak. Het honger gevoel komt sneller terug na het eten van suikerhoudend eten.

Kinderen en gezond omgaan met suiker:

  • Beperk frisdranken, fruitsappen en andere zoete dranken tot maximaal 1 glas per dag;
  • Wissel zoet broodbeleg af met vers fruit, ei, hummus, hüttenkäse, vis of groentespreads;
  • Maak afspraken over snoepen. Bijvoorbeeld 2 snoepmomentjes per dag;
  • Koop bewust je boodschappen, lees de etiketten en trap niet in de reclame leuzen;
  • Maak het traktatie- en tussendoortjesbeleid bespreekbaar op school en maak hierover afspraken,
  • Minder stap voor stap met zichtbare suiker (in thee of yoghurt) en daarna de suikerrijke producten.

Suiker en verslaving:

Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs gebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken. Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we suiker eten, waardoor we gemotiveerd zijn om het te eten.

Ik daag je uit:

Als je je koffie of thee drinkt met suiker, dan wil ik je vragen om één week lang geen suiker in je koffie of thee te doen en minstens twee kopjes per dag te drinken.  Als je dat wilt, kun je na één week weer terug naar je oude gewoonte. Hoe smaakt je koffie of thee nu?

Meer weten over de gevolgen van teveel suiker, kijk dan eens naar het YouTube filmpje: 30 dagen suiker – Galileo Klik hier