In Blog

Stomen is een van mijn favoriete manieren om eten te bereiden. Voor velen is dit wellicht een onbekende manier van koken. Stomen is een goede manier om ingrediënten te garen.

Het is lekker en gezond. Je hebt alleen stoom nodig en geen boter of olie.

Waarom is eten stomen zo gezond?

Behoud van vitamines:

Onderzoek heeft bevestigd dat het stomen van producten gezonder is dan koken in water. Dit komt omdat de vitamines in de ingrediënten beter bewaard worden, waardoor je automatisch meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Behoud van kleur en structuur:

Alle soorten groenten kun je goed garen door middel van stoom.

De kleuren blijven veel feller en mooier wanneer je stoomt. Maar, niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een broccoli-roosje tijdens het koken al snel uit elkaar, terwijl het met stomen prachtig stevig blijft.

Behoud van smaak:

Doordat de kleuren van ingrediënten mooi fel blijven en de vitamines beter bewaard blijven, blijft de smaak ook beter dan ten opzichte van andere methodes.

Stomen is niet moeilijk:

Toegegeven, een pan water aan de kook brengen is allesbehalve moeilijk. Maar als je eenmaal een gerecht hebt gestoomd, weet je dat het nóg makkelijker kan.

Zo hoef je niet bang te zijn dat je pan met water overkookt of (erger) dat het eten aanbrandt, omdat je misschien net te veel dingen tegelijk aan het doen bent. Je zet je eten in de stoomoven, stelt de tijd en temperatuur in en de rest gaat vanzelf.

Stomen is veelzijdig:

Je kunt van alles klaarmaken in de stoomoven en de temperatuur is veel beter te reguleren dan in een pan. Zo kun je gerechten op hele lage of juist hoge temperaturen bereiden. Mosselen en soepen kunnen heel makkelijk en smaakvol bereid worden in de stoomoven. Ook het ‘garen’ van sauzen met eigeel en room zijn perfect voor in de stoomoven; deze raken hierdoor nooit meer in de schift.

En wat dacht je van het perfecte eitje? Deze stoom je zacht, medium of hard in slechts 4 tot 10 minuten op 100 graden. Ook kun je in een stoomoven je maaltijd ontdooien of verwarmen.

Mocht je geen stoomoven hebben, dan kun je gebruik maken van een stoommandje of stoompan. Alle manieren van stomen is makkelijk en gezond.