In Blog

In dit artikel hoe je afvalt door gewoon te eten. Welke producten ervoor zorgen dat je afvalt en welke producten je beter kan minderen.

In Nederland heeft de helft van alle mannen en 40% van de vrouwen last van overgewicht. Overgewicht vergroot het risico op allerlei gezondheidsproblemen, daarom is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en er iets aan te doen. 

Weet jij of je last hebt van overgewicht en wat is een gezond gewicht? 

Het is natuurlijk mogelijk dat jij je goed voelt en tevreden bent met je gewicht en uiterlijk. Waarom zou jij dan mee doen met al die hypes?  Een gezond gewicht wordt o.a. bepaald door je BMI. Is je BMI hoger dan 25, dan heb je last van overgewicht. 

Ben je meer dan 15 kg te zwaar, dan heb je obesitas. Wil jij weten hoeveel jouw BMI is, klik dan op deze link en vul de gevraagde gegevens in: https://www.naturallybycynthia.nl/bmi-berekenen/

Stel jij hoort bij de club van overgewicht of obesitas, wat kun je er dan aan doen?

Als je wilt afvallen, dan werkt rigoureus afvallen averechts. Als je door drastisch te lijnen bent afgevallen, dan komt je stofwisseling in rust en op een laag pitje te staan. Ga je daarna weer gewoon eten, dan komt je stofwisseling niet opgang en blijft deze op de lagere stand staan.

Er ontstaat een mismatch tussen wat je lichaam aan energie verbrand en wat je eet. Daarom zitten de kilo’s er na een lijn periode snel weer aan en vaak ook nog wat extra kilo’s.  Als je gaat lijnen, dan neemt je eetlust toe. Dit komt o.a. omdat je te weinig eet en omdat je “niets meer mag eten”. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je afvalt en dat je stofwisseling niet op een laag pitje komt?  

De enige manier om gezond en blijvend af te vallen is, door gewoon en gezond te gaan eten. 

Hoeveel je moet eten, heeft te maken met de energie behoefte van je lichaam en hoeveel je verbruikt. Wil je afvallen, dan zou je iets minder moeten eten (maar zeker ook niet te weinig) en meer moeten bewegen. 

Deze producten zouden op je boodschappenlijstje moeten staan:

  • Vezelrijke producten, zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, volkorenbrood, volkoren rijst, quinoa en aardappelen;
  • Gezonde vetten, denk aan vette vis, avocado, noten en olijfolie,
  • Eiwitten, denk dan aan eieren, vis, vlees, zuivel en champignons.

Deze producten kun je beter niet meer op je boodschappenlijstje zetten:

  • Light-producten;
  • Kant- en klaar producten;
  • Sappen;
  • Suiker,
  • Alcohol. 

Waarom schrijf ik dan dat je alles mag eten?

Als je begrijpt hoeveel je lichaam aan energie nodig heeft en welke producten ervoor zorgen dat jij afvalt, niet meer aankomt en je fitter voelt dan ooit, dan mag je soms ook wel producten eten of drinken die minder goed voor je lichaam zijn. 

Het is een kwestie van de juiste balans vinden en dan geldt de 80/20 regel. Plezier maken en genieten van je omgeving, je vrienden, familie en lekker eten hoort daar vanzelfsprekend bij!

Wil jij ook alles kunnen eten en toch afvallen c.q. op gewicht blijven? Meld je dan aan voor mijn unieke en persoonlijke leefstijl programma.

Aanmelden unieke en persoonlijk leefstijl programma

Meer weten over mijn programma

Wekelijks gratis tips, adviezen en lekkere recepten ontvangen?

JA, ik wil wekelijks gratis informatie ontvangen