In Blog

Er rust een taboe op koolhydraten. Vele dieet- en voedingssite beweren dat ze niet goed voor je zijn en dat je er dik van wordt. Het tegendeel is waar. Natuurlijk gaat ieder pondje door het mondje, maar dat heeft meer te maken met de “verkeerde” keuzes van eten en de hoeveelheden. Eet je meer dan dat je aan energie verbruikt, dan kom je aan.

Waarom heb je koolhydraten nodig?

Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat.

Zijn er goede en slechte koolhydraten?

Je kunt het beste de koolhydraten eten waarvan is aangetoond dat ze gezondheidswinst leveren of andere goede voedingsstoffen bevatten. Goede bronnen van koolhydraten zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Producten met koolhydraten die weinig voedingsstoffen bevatten, zoals frisdrank, koek en snoep, kunnen beter in beperkte mate worden genomen.

Koolhydraten zijn een van de belangrijkste bronnen van energie voor ons lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Koolhydraten zitten dus niet alleen in brood, pasta en rijst, er zijn verschillende soorten koolhydraten. Zo zijn er koolhydraten met een lage glycemische index en koolhydraten met een hoge glycemische index (“GI”). Koolhydraten met een hoge GI, zorgen dat de glucosespiegel in je bloed sneller omhoog gaat.

Wil je dat je bloedsuiker spiegel stabiel blijft en niet steeds piekt, dan zul je zoveel mogelijk koolhydraten met een lage GI in je dagmenu moeten opnemen.

  • Wit stokbrood, cornflakes, candybars, frisdranken, snacks bevatten een hoge GI.
  • Volkoren producten, peulvruchten, vers fruit en groente bevatten een lage GI.