In Blog

Koolhydraatarm eten is helemaal in. De winkels liggen vol met courgette spaghetti, bloemkoolrijst en pizza’s met groente bodems. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam, maar waarom mag je best af en toe koolhydraatarm eten en wat kan je dan het beste eten?

Minder trek om te snacken

Als je koolhydraatarm eet, dan heb je minder snel trek om te snacken en dat kan helpen om gezonder te gaan eten en af te vallen. (Snelle) koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel stijgen en dalen en daardoor verandert ook je energie niveau. Van heel actief, naar vermoeid en van verzadigd naar weer trek hebben in iets “lekkers”.

Koek, snoep en frisdrank bevatten snelle suikers, maar ook (witte) pasta, (wit) brood en (witte) rijst bevatten snelle suikers.

Een eetpatroon dat koolhydraat arm is zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler is, dat je meer energie hebt en minder trek hebt om te snacken. Koolhydraatarm eten, zorgt er ook voor dat je meer vetten en eiwitten (ter compensatie) gaat eten. Het is dus wel belangrijk dat je er op blijft letten dat de verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten niet uit balans raken.

Je gaat meer groente eten (vezels)

Als je minder koolhydraten gaat eten, dan eet je meer groente en peulvruchten.

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten, eten geen peulvruchten omdat ze denken dat peulvruchten teveel koolhydraten bevatten en/of omdat ze niet gewend zijn om peulvruchten te eten en te bereiden. Als je minder pasta, rijst en brood eet, dan is het verstandig om dit te compenseren met meer groente en peulvruchten.

Eet dus vaker een omelet met groente, een goed gevulde verse groentesoep (met bijvoorbeeld linzen) en maak nasi van bloemkoolrijst. Groente en peulvruchten bevatten veel vitamines, mineralen en vezels en zorgen voor een goede spijsvertering en een voldaan gevoel.

Wordt creatiever in de keuken, een echte keukenprins(es)

Als je koolhydraatarm eet, dan moet je vindingrijker zijn om de maaltijd lekker en voedzaam te maken. Koolhydraatarm eten, zorgt dus ook voor meer planning qua inkopen doen, bereiden van eten en wat je wanneer eet. Niet iedereen kan ’s middags op zijn/haar werk soep verwarmen of een omelet maken. Ook is het nogal saai als je iedere dag een groente omelet moet eten.

Salades met peulvruchten, (gegrilde of geblancheerde) groenten, vis, vlees, noten etc.. lijken moeilijk te maken, maar als je ’s avonds extra kookt, dan kan je die groente de volgende dag weer tijdens de lunch eten.

Het is in het begin dus echt zoeken wat voor jou (en je gezin) het beste werkt, maar gezond en gevarieerd eten hoeft niet ingewikkeld en moeilijk te zijn. Iedere dag dat jij een gezonde keuze maakt, is er één!

Val je af van koolhydraatarm eten?

Met een koolhydraatarm voedingspatroon eet je minder brood, rijst en pasta, maar meer groenten (peulvruchten), eiwitten en vetten. Groente en eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, ei, noten en peulvruchten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je meer energie hebt en minder snel de behoefte hebt om te snacken. 

Uiteindelijk merk je dat een gezonder voedingspatroon ervoor zorgt dat je afvalt, maar let wel op dat je niet teveel eiwitten en vetten gaat eten! Eet je meer calorieën dan dat je verbruikt, dan kom je aan. Noten en avocado’s bevatten gezonde vetten, maar zijn ook heel calorierijk. Je kan deze producten dus niet onbeperkt eten.

Je hebt meer energie en beweegt meer

Als je minder (snelle) koolhydraten eet en meer kiest voor voedzame producten dan zorgt dat voor een stabiele bloedsuikerspiegel en merk je dat ook aan je stoelgang.

Het schommelen van je bloedsuikerspiegel is doodvermoeiend, kost veel onnodige energie en zorgt ervoor dat je meer last hebt van mood swings en eetbuien.

Als je 80% van de tijd ervoor zorgt dat je voedzame en gezonde keuzes maakt, dan heb je minder trek (honger) en ben je minder snel geneigd om ongezonde keuzes te maken. Ga je daarnaast ook meer bewegen en sporten, dan zal je merken dan je nog meer energie krijgt, beter slaapt en sneller gewicht verliest.

Een win – win situatie!

Let wel!

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Het helemaal schrappen van volkoren producten zoals volkoren rijst, volkoren pasta en volkoren brood is niet gezond. Zorg er dus voor dat je wel volkoren producten blijft eten, drink voldoende water en beweeg (sport) meer.