In Blog

In dit artikel vertel ik jou hoe migraine ontstaat, hoe jij het voorkomt, wat het verband is tussen migraine, leefstijl en voeding. 

Waardoor kan migraine ontstaan?

 • Extreme vermoeidheid;
 • Ontspanning na stress;
 • Atmosferische veranderingen;
 • Hormonen;
 • Teveel en frequent gebruik van pijnstillers,
 • Voeding.

Het verband tussen migraine en voeding:

Uit een studie met 1207 migraine patiënten bleek er bij 27% een relatie te zijn met voeding.

Veel bewerkt en kant- en klaar voedsel (ook drinken) bevat stoffen die migraine kunnen activeren. Vermijd dus zoveel mogelijk om die producten te nuttigen en kies voor vers en onbewerkt voedsel.

Hoe weet je welke producten bij jou migraine kunnen opwekken?

De invloed van voeding is soms lastig te bewijzen. Er zijn artsen die zeggen dat voeding geen invloed heeft en dat het onzin is. Dat komt omdat een pilletje geven makkelijker is dan het achterhalen welke producten bij jou migraine opwekken. 

Hoe vaak heb jij meegemaakt, dat een arts aan jou vraagt:”Wat heb jij gegeten, voordat je een aanval kreeg?” of “Hoe ziet jou dagelijkse eetpatroon eruit?”

De laatste jaren komen er ook steeds meer bewijzen en studies die wel aantonen dat voeding en leefstijl invloed heeft op o.a. migraine. 

In de USA zijn ze verder met dit soort studies en in 1980 verscheen er al een artikel in de The Lancet over “Food Allergy and Migraine”. 

Een manier om te achterhalen of voeding ook bij jou een trigger kan zijn, is het eliminatie dieet. Dat houdt in, dat je minimaal 2 tot 4 weken producten mijdt die migraine kunnen veroorzaken en daarna ga je langzamerhand bepaalde producten weer eten of drinken. 

Het bijhouden van een voedings- en hoofdpijndagboek helpt om meer inzichten te krijgen. 

Relatie migraine en overgewicht:

 • Bij een hogere BMI heeft 81% meer migraine klachten;
 • Bij overgewicht is er vaker kans op migraine en zijn de symptomen ernstiger;
 • Overgewicht kan leiden tot chronische migraine,
 • Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.

Migraine komt ook voor bij mensen die geen overgewicht hebben. Het percentage dat je meer kans hebt op migraine aanvallen ligt bij overgewicht hoger.

Migraine en medicijnen:

Er zijn verschillende middelen beschikbaar die je kunnen helpen om de migraine te verlichten en ook tegen misselijkheid. Het laatste nieuws is, dat er een middel op de markt is dat migraine kan voorkomen. 

Om te achterhalen welk medicijn bij jou werkt, kan een een huisarts soms verschillende medicijnen voorschrijven. Denk aan triptanen, beta blokkers of epilepsie medicijnen. Je bent dan aan het experimenteren!

Vraag om een doorverwijzing naar een hoofdpijn kliniek. Veel huisartsen weigeren om door te verwijzen en zeggen dat ze hetzelfde doen en kunnen als een hoofdpijn kliniek, maar dat is helaas niet waar. Ook wordt er nog vaak beweerd dat voeding en leefstijl niets te maken hebben met migraine. 

Ben jij benieuwd of je last hebt van migraine? 

Beantwoord dan deze 3 vragen:

 • Heb je het afgelopen kwartaal door de hoofdpijn bepaalde activiteiten minimaal 1 dag moeten uitstellen en/of afzeggen?
 • Ben je misselijk of heb je last van je maag als je hoofdpijn hebt?
 • Heb je last van (scherp) licht als je hoofdpijn hebt?

Hoe voorkom je migraine?

 1. Houd een hoofdpijn en voedingsdagboek bij;
 2. Vermijd alle kant- en klaar producten; 
 3. Volg een eliminatie dieet;
 4. Wees voorzichtig met medicatie (kan verslaving opwekken),
 5. Pas je leefstijl aan en zorg goed voor jezelf.

Heb je hulp nodig?

Maak migraine bespreekbaar op je werk en bij je vrienden. Ga op het gebied van medicatie niet zelf dokteren. Laat je door de huisarts doorverwijzen naar een hoofdpijn kliniek.

Wil jij migraine voorkomen, meld je dan aan voor mijn unieke en persoonlijke online leefstijl programma. Mijn online programma houdt rekening met jouw leefstijl en wensen en jij bepaalt waar je op wilt focussen of hulp bij nodig hebt. 

De afgelopen jaren heb ik meerdere cliënten geholpen om door middel van het aanpassen van hun voedings- en leefstijl patroon migraine aanvallen te verminderen en in sommige gevallen zijn de migraine aanvallen verdwenen. 

Meer weten over mijn programma

Lees ook hoofdpijn tijdens menstruatie

En het verband tussen migraine en voeding