In Blog

Om goed te functioneren, heeft ons lichaam energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit de juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Op basis van je geslacht, je lengte, huidige gewicht, leeftijd en activiteiten niveau, kan ik voor je berekenen wat je minimaal aan energie per dag nodig hebt.

Als het nog geen routine voor je is, wat je per dag aan energie nodig hebt, dan kun je het beste een eetdagboek bijhouden. Het bijhouden van een eetdagboek zorgt ervoor dat je bewust bent van wat je eet en drinkt.

Een andere tip is je eten opscheppen in de keuken en geen potten, pannen en schalen op tafel zetten. Gezond eten, zoals sla of water mag je wel op tafel zetten. Door van te voren de juiste hoeveelheid op te scheppen, voorkom je dat je meer gaat eten dan je nodig hebt.

De verdeling op je bord. De helft van je bord zou groente moeten bevatten en het overige deel je vlees, vis en aardappelen of graanproducten. Door kleinere borden en bestek te gebruiken, schep je minder op en eet je kleinere hapjes.

Kauw iedere hap 15-20 keer tot het vloeibaar is en slik het dan pas door. Goed kauwen zorgt voor een goede spijsvertering.

Ruim na het eten de restjes op, zo kom je niet in de verleiding om ze op te eten.

Uit eten en feestjes:

  • Sla het mandje met brood en kruidenboter voorafgaand aan de maaltijd over.
  • Eet als je enorme hoeveelheden geserveerd krijgt, niet automatisch alles op. Vol is vol.
  • Eet maximaal twee gangen, dus een voor- en hoofdgerecht of een hoofd- en nagerecht. Twee voorgerechten is soms ook een lekker alternatief.
  • Deel een menu met je tafelgenoot, zo kun je toch alles proeven en hoef je niet teveel te eten.
  • Als er verschillende portie groottes zijn, kies voor de kleinere portie.
  • Bestel een karaf water bij het eten.
  • Schep bij een lopend buffet geen bergen eten op, maar neem kleine schepjes van de gerechten. Mocht je nog een keer willen opscheppen, let dan op dat de totale hoeveelheid wat je eet, niet meer is dan één bord.
  • Ga bij feestjes niet bij de tafel met hapjes staan of zitten. Zo voorkom je de verleiding om er iets van te pakken.

De feestdagen:

We hebben de neiging om al weken voordat het Sinterklaas, Kerst of Pasen is, de lekkernijen in huis te halen. Doe dat niet! Koop alleen de lekkernijen voor de dag zelf en geniet er die dag dan ook van. Ook hier geldt, genieten en niet klakkeloos volproppen.

Mocht je tijdens het diner meerdere gangen serveren of geserveerd krijgen, zorg voor kleinere porties of eet niet alles op. Laat desnoods van te voren je gastheer of gastvrouw weten dat je je niet vol wilt proppen, maar wilt genieten van het lekkere eten.