In Blog

Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem. Je immuunsysteem slaat op hol door een bepaalde stof, een allergeen. Normale dingen kunnen die allergische reactie uitlokken. Denk aan honden – of kattenharen, huisstof of stuifmeel. Voeding kan ook een rol spelen en bijvoorbeeld hoofdpijn of migraine veroorzaken. 

Als je een allergische reactie hebt, dan reageert het lichaam dus abnormaal op een normale stof. Het lichaam ziet deze normale stof als een vijand en daarom komt er veel histamine vrij. Het is de stof histamine die een loopneus, dichte ogen of hoofdpijn veroorzaken. 

Wij hebben allemaal histamine in ons lichaam. Histamine geeft signalen af aan je hersenen en aan het afweersysteem. Neemt het histamine niveau in je lichaam toe, dan wordt het afgebroken door enzymen. Heb je een tekort aan enzymen, dan kan de histamine niet snel genoeg afgebroken worden en wordt het opgenomen in het bloed. Vandaar uit verspreid de histamine zich door het lichaam en veroorzaakt allergische symptomen. 

Histamine & Voeding:

Histamine zit ook in voeding. Wanneer je teveel histamine rijk voedsel eet, wordt er meer histamine opgenomen in het bloed en kun je allergie-achtige symptomen krijgen. Om je lichaam tijdens een allergie periode te ontzien, is het beter om zoveel mogelijk producten met veel histamine te vermijden. 

Histamine ontstaat in voeding door rijping en fermentatie. Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels en gist gebruikt om het voedsel te maken. Zuurkool, champignons en kaas zijn voorbeelden van producten met veel histamine. 

Een histamine vrij dieet helpt je om de producten te mijden die klachten veroorzaken.

Teveel histamine wordt afgebroken via enzymen in o.a. de darmen. Een goede en gezonde darmflora is dus van belang. Probeer zoveel mogelijk vezelrijk te eten (30-40 gram per dag) en drink voldoende water. Vezels zitten niet alleen in peulvruchten, volkorenbrood en volkoren rijst, maar ook in groenten en fruit. 

Tegenstrijdig is dat probiotica goed zijn voor een gezonde darmflora. Probiotica, levende melkzuurbacteriën zitten in gefermenteerde producten zoals karnemelk, yoghurt en zuurkool. En deze bevatten dus weer veel histamine. 

Wanneer kun je gevoelig(er) voor histamine zijn?

Vermoeidheid, stress, lage weerstand en alcohol zijn drempel verlagende factoren en zorgen ervoor dat je kwetsbaarder wordt. 

Hormonale migraine en histamine:

Heb je last van hormonale hoofdpijn of migraine, dan kun je beter een paar dagen voor en tijdens je periode geen histamine rijke producten eten. De lijst van histamine rijke producten is best wel lang. Het is dus een kwestie van eerst alle producten weglaten en dan langzamerhand bepaalde histamine rijke producten weer aan je eetpatroon toevoegen. 

Migraine en voedings- leefstijl programma:

Het bijhouden van een hoofdpijn- en voedingsdagboek kan je helpen om te achterhalen waar je gevoelig voor bent en wanneer je er last van hebt.

Mocht je hulp nodig hebben, dan is mijn unieke en persoonlijke leefstijl programma iets voor jou. 

Meer weten over het migraine programma

Eerst het migraine proof receptenboek proberen?