In Blog

Eiwitten zijn een van de drie macronutriënten die belangrijk zijn voor het leveren van energie voor ons lichaam. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dit geldt voor een BMI van maximaal 27. Volwassenen met een BMI hoger dan 27, mogen niet uitgaan van hun huidige lichaamsgewicht. In overleg met de gewichtsconsulent zal het benodigde eiwit percentage berekend moeten worden.

Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.

Eiwit als bouwstof:

Weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen. Alle cellen bevatten eiwit, bijvoorbeeld spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Het lichaam bouwt dit eiwit op uit aminozuren. Vooral bij kinderen wordt veel weefsel opgebouwd. Maar ook in de zwangerschap en bij het aanmaken van borstvoeding.

Er is ook eiwit nodig voor bestaande cellen. Die vernieuwen zich namelijk steeds. Daarbij breekt het lichaam eiwit af om dit door nieuw eiwit te vervangen. Zo verwijdert het lichaam onder andere beschadigd eiwit, dat tot een verstoorde celfunctie en celgroei zou kunnen leiden. Bij (brand)wonden is extra eiwit nodig om de weefsels te herstellen.

Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen. Maar daarbij gaan ook aminozuren verloren. Daarnaast verliest het lichaam steeds kleine hoeveelheden eiwit met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine. Dit moet steeds worden aangevuld. Dat geldt nog eens extra bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuur verliezen.

Plantaardige bronnen van eiwitten zijn:

  • brood
  • granen, zoals rijst en pasta
  • peulvruchten, zoals bonen en linzen
  • noten
  • paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt

Dierlijke bronnen van eiwitten zijn:

  • vlees
  • vis
  • gevogelte, zoals kip
  • melk(producten)
  • kaas
  • eieren

Eiwitten en afvallen:

Als je wilt afvallen en fit en gezond wilt zijn, dan is het belangrijk dat je van alle macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) voldoende eet. Eet je teveel eiwitten, dan kan je lichaam dit niet verwerken en heb je de kans dat je een zwembandje ontwikkeld en gaat stinken naar rotte eieren.

Eet je te weinig, dan kan je lichaam niet herstellen en opbouwen. Ook is het zo dat wanneer je van het één te veel of te weinig eet, je dit gaat compenseren met bijvoorbeeld te veel of te weinig vetten of koolhydraten. Het is dus van belang dat je van alles voldoende eet. Hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je per dag moet eten om af te vallen en je gezond en fit te voelen, verschilt per persoon. 

Alle “standaard” diëten en dieet boeken zijn niet op maat berekend en werken daarom ook maar tijdelijk. 

Zodra je je eetpatroon gaat wijzigen, dan val je altijd wel (iets) af. Vaak mag je bepaalde producten niet meer eten of je laat tijdelijk vetten, suiker en alcohol staan, maar volhouden dat is lastig. Over het algemeen krijg je toch te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor je lichaam niet goed c.q. optimaal functioneert. 

Je moet je lichaam zien als een auto. Als je de verkeerde brandstof (benzine of diesel) tankt, dan houdt de auto er vanzelf mee op. Dit geldt ook voor vloeistoffen zoals olie en koelvloeistof. Het menselijk lichaam heeft dus ook de juiste brandstof nodig. Krijgt je lichaam dit niet, dan gaat het langzamer werken om zo alsnog je lichaam te voorzien van energie. Je stofwisseling wordt trager en wanneer je weer gaat eten zoals je vroeger deed of je eet een dagje iets meer dan het standaard dieet, dan gaat je lichaam dit opstaan (hamsteren voor slechte tijden). 

Eet je verkeerd en/of niet voldoende, dan zal het menselijk lichaam er niet direct mee ophouden (wat een auto wel doet), maar op de langere termijn levert dit wel heel veel schade op. Op latere leeftijd kun je dan last krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht, obesitas en hoge cholesterol. Het is belangrijk dat je gevarieerd en voldoende eet (dus niet te veel of te weinig) en dat dit eetpatroon past bij jou leefstijl en lichaam.

Wil jij gezonder en gevarieerder eten, zodat je “blijvend” afvalt en je fitter voelt, maar heb je geen idee hoeveel en wat je dan daadwerkelijk zou moeten eten? Neem dan contact met mij op via www.naturallybycynthia.nl/contact of mail naar info@naturallybycynthia.nl voor meer informatie.