In Blog

De meeste van ons zijn dol op koek, snoep, chocolade, sap, frisdrank en gebakjes. Omdat er niet alleen suiker in “zoete lekkernijen” zit, maar ook in natuurlijke en gezonde producten, krijgen wij ongemerkt vaak veel te veel suiker binnen. Vaak heb jij dat niet eens door, maar voor je lichaam is suiker suiker en verwerkt zij dit ook als zodanig. 

Wanneer weet je of je teveel suiker eet en/of binnenkrijgt?

Je bent vermoeid en hebt minder energie

Suiker levert alleen energie. Eet je te veel producten die suiker bevatten en te weinig producten met goede voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en vetten, dan krijgt je lichaam te weinig voedzame stoffen binnen. Omdat je lichaam te weinig goede voedingsstoffen en teveel ongezonde voedingsstoffen binnen krijgt, kan zij niet optimaal functioneren. Met als gevolg, dat jij je vermoeid voelt en minder energie hebt. 

Eet je veel suiker, dan voel je je meestal na het eten energiek, omdat je bloedsuikerspiegel piekt, maar dit is vaak helaas van korte duur. Naast minder energie, kan je ook hoofdpijn krijgen, je onrustig voelen, stemmingswisselingen hebben of snel weer trek in eten krijgen. 

Heb jij last van een van deze klachten na het eten van een maaltijd of tussendoortje, dan is de kans groot dat je teveel suiker en te weinig voedzame producten hebt gegeten.

Je huid is onzuiver

Een ongezond eetpatroon met veel suiker kan sneller tot huidveroudering leiden. Het eten van snelle (enkelvoudige) koolhydraten levert het lichaam te weinig voedingsstoffen op.

Ook zorgt een suikerpiek ervoor dat insuline wordt aangemaakt. Insuline stimuleert de productie van androgenen en daardoor wordt de talgproductie van je huid hoger. Een hoge talgproductie zorgt voor meer puisjes en oneffenheden. 

Je hebt buikpijn en een opgeblazen gevoel

Onze darmen houden van gezonde vezelrijke voeding en zijn er niet blij mee als we producten eten waar veel fructose (fruitsuiker) in zit. Dit merk je aan je o.a. aan je ontlasting.

Teveel fructose kan diaree, een opgeblazen gevoel en buikpijn veroorzaken. 

Fructose zit niet alleen in fruit, maar ook in koek, snoep, frisdranken en vruchtensappen. Eet iedere dag maximaal 2 stuks fruit, kies voor volkoren producten, eet meer groente en peulvruchten en drink voldoende water. 

Je hebt steeds meer behoefte aan zoet

Bij het eten van suiker komt dopamine vrij (feelgood hormoon). Dat geeft je een fijn beloningsgevoel. 

Hoe meer suiker je eet, hoe meer je hersenen om suiker vragen. Als je veel suiker eet, dan smaakt alles steeds minder zoet. Dit komt omdat je smaakpapillen wennen aan suiker en daardoor heb je steeds meer suiker nodig. 

Eet minimaal twee weken geen suiker en je zult merken dat je suikersmaak veranderd. Je bent minder snel moe en je hebt minder behoefte aan suiker. 

 

Meer weten over suiker en afvallen, lees dan ook: https://www.naturallybycynthia.nl/suiker-en-afvallen/