In Blog

Heb jij wel eens een buikgriepje? Vaak blijkt dat een buikgriepje een voedselinfectie te zijn. Je kunt ziek worden van eten waar bepaalde ziekteverwekkers in voorkomen. Vaak kun je aan de buitenkant van eten ruiken en/of zien dat het niet goed meer is, maar het komt ook voor dat je dat helemaal niet kunt zien of je heb niet in de gaten dat het eten besmet is.

Hoe kun je voorkomen dat je een voedselinfectie oploopt?

  • Let allereerst goed op de houdbaarheidsdatum en doe dit vooral bij bederfelijke producten.
  • Als je bederfelijke- en diepvriesproducten koopt, koop die dan als laatste en gebruik een koeltas en bij warm weer een koelbox.
  • Leg de bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.
  • Was altijd je handen voordat je gaat eten en voordat je het eten gaat bereiden.
  • Vervang handdoeken en vaatdoeken iedere dag en was ze op minimaal 60˚C in de wasmachine.
  • Zorg voor een schoon werkblad en schoon keukengerei, voordat je het eten bereidt.
  • Was alle groenten en fruit grondig onder stromend water alvorens je het gaat bereiden of rauw eet.
  • Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groenten.
  • Zorg dat klaargemaakt eten niet in aanraking kan komen met producten die nog rauw zijn.
  • Verhit je warm eten goed. Vooral vlees, vis, kip en eieren dienen goed verwarmd te worden.
  • Verhit restjes eten en soep tot het stomend heet is.
  • Zet je koelkast op 4˚C en je vriezer op -18˚C.
  • Ontdooi voedsel in de koelkast.
  • Bewaar restjes goed afgesloten in de koelkast en eet ze binnen een aantal dagen op.
  • Gooi bederfelijke producten weg als ze langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan.
  • Maak regelmatig je koelkast en vriezer schoon.