In Blog

In dit artikel vertel ik jou waarom je aankomt tijdens de feestdagen, hoe jij voorkomt dat je in gewicht toeneemt. Hoe jij zonder te lijnen toch geniet van al dat lekkers en dat je stofwisseling optimaal blijft werken.

Waarom kom je aan tijdens de feestdagen?

Het antwoord is simpel, omdat je meer en anders eet en drinkt dan normaal.

Tijdens de feestdagen eet en drink je onbeperkt en is alles geoorloofd. En daar hoort niet alleen een uitgebreid ontbijt, brunch, lunch en diner bij, maar we houden ook van snoep, snaai en veel hapjes en drankjes.

Is het dan zo erg dat ik mij even wil laten gaan?

Nee hoor, dat is niet erg. Je mag jezelf ook wel eens verwennen. En wanneer het gezellig is, dan smaakt alles ook veel lekkerder.

Onthoud wel, vol is vol. Dus je mag lekker genieten, maar je hoeft je niet te overeten en vol te proppen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom, zonder een dieet te volgen?

De reden dat je aankomt tijdens de feestdagen (of andere dagen in het jaar) komt niet alleen omdat je meer eet en drinkt, maar het komt vooral omdat je de rest van het jaar te weinig en misschien ook wel verkeerd (ongezond en minder voedzaam) eet.

Je lichaam heeft voldoende energie en vooral ook de juiste voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig eet, dan gaat je lichaam in de spaarstand. Eet je dan een keer teveel, dan slaat je lichaam dit op en dat doet zij het liefste op je buik, benen en heupen. Je lichaam gaat dus hamsteren, omdat zij weet dat ze straks weer te weinig energie krijgt. Het jojo-effect!

Toch genieten, zonder aan te komen

Het is niet alle dagen Sinterklaas, Kerst of Oud & Nieuw, dus de dagen dat je niet aan het “feesten” bent, moet je gewoon, voldoende, gezond en gevarieerd eten en bewegen.

Eet je voldoende, dan komt ze stofwisseling opgang en wanneer je dan een keertje iets extra’s eet, dan slaat je lichaam dit niet zo snel op. Werkt je stofwisseling goed, dan kom je ook niet aan.

Waarom moet ik op letten tijdens etentjes en feestjes?

  1. De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen is, vind ik het nog lekker? We zijn geneigd om lekker door te eten en te drinken, maar wanneer jij bewust geniet van je eten en drinken dan weet je ook wanneer het genoeg is.
  2. Kauw je eten goed en leg tussendoor je bestek even neer.
  3. Ga niet bij het buffet staan en schep iets minder op. Je kan altijd nog een keertje terug om nog iets te halen.
  4. Eet meer groente en neem minder brood en sausjes.
  5. Eet een paar (borrel)hapjes en eet niet de hele schaal leeg.
  6. Geniet met mate! Wissel tussendoor je alcoholische versnapering af met een glas water. Sla je drank niet klakkeloos achterover. Smaakt het 10de biertje nog net zo lekker als het 1ste? Drink bewust, zo geniet je meer door minder te drinken.
  7. Geniet met mate! Dat geldt ook voor suikerhoudende producten. 

Optimaal werkende stofwisseling

Lukt het jou niet om tussen de feestdagen door gewoon, voldoende, gezond en gevarieerd te eten, vraag dan de opmaat gemaakte weekmenu’s aan.

De weekmenu’s bestaan uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes en houden rekening met de energie behoefte die jou lichaam nodig heeft (dus voor jou de juiste calorieën).

Zo zorg jij ervoor dat je lichaam tussen de feestdagen door hersteld en jij niet aankomt. Je stofwisseling gaat optimaal werken.

Aanvragen weekmenu’s voor een optimale stofwisseling

Goede voornemens, wil je meer weten over mijn gezonde leefstijl programma, klik dan hier

Fijne feestdagen!