In Blog

Een gezond ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal. Wat kun je allemaal eten bij het ontbijt?

  • Volkorenbrood;
  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout. Denk aan havermout, muesli of havervlokken met gedroogd fruit en eventueel noten. Magere of halfvolle zuivel zoals melk, yoghurt of kwark,
  • Fruit. Neem bijvoorbeeld plakjes banaan of appel op je brood of fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los.

Neem er ook iets te drinken (koffie, thee, water, zuivel) bij!

Neem de tijd voor je ontbijt:

5 tips:

  1. Neem de tijd om rustig van je ontbijt te genieten. Als je in een hoog tempo je ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent en krijg je sneller trek;
  2. Geen tijd om te ontbijten, zet de wekker een kwartiertje eerder. Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de avond ervoor en leg het in de koelkast;
  3. Als je ’s ochtends niet zoveel trek hebt in een boterham kun je ook proberen of iets anders er wel ingaat, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit. Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment tussendoor;
  4. Heb je écht moeite om ’s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt dan mee naar je werk. Plan op je werk een rustig momentje in om je ontbijt op te eten,
  5. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel al ’s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.

Gezond broodbeleg binnen de schijf van 5:

  • Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, Hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas;
  • Ei;
  • Noten en notenpasta, pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout en suiker;
  • Zelfgemaakte hummus of bonen spread zonder zout;
  • Vis zoals, zalm, makreel, forel, tonijn of haring,
  • Groenten en fruit zoals, tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei.

Broodbeleg buiten de schijf van 5 (dagelijks):

  • Kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet, knakworst;
  • Salades zoals komkommersalade en selderijsalade;
  • (Halva)jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag, vlokken,
  • Voorverpakte hummus.

Broodbeleg buiten de schijf van 5 (wekelijks):

  • Rauwe ham, salami, runder rookvlees, ontbijtspek en bacon,
  • Chocoladepasta en kokosbrood.