In Blog

Gezondere en gemotiveerde werknemers resulteert in minder ziekte verzuim en in een betere omzet. In dit artikel vertel ik waarom vitaliteit belangrijk is en wat jij als werkgever nog meer kan doen om je personeel gezond en fit te houden.

Waarom is vitaliteit belangrijk?

Gezonde en vitale werknemers zijn voor een organisatie van groot belang. Zijn je werknemers niet gezond, tevreden en trots op hun werkgever, dan is de kans groot dat zij zich vaker ziek melden of minder gemotiveerd zijn. 

Kosten ziekte verzuim:

Eén op de twee Nederlanders is te zwaar. Overgewicht wordt een steeds groter economisch en maatschappelijk probleem. Overgewicht lijdt tot ziekte verzuim en de schatting is dat dit onze economie jaarlijks 600 miljoen euro kost.

Vaker ziek:

De helft van de Nederlanders is te zwaar en 10% van de bevolking lijdt aan ernstig overgewicht (obesitas). Mensen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Overgewicht leidt ook tot beperkingen en ongemakken. Een werknemer met overgewicht of obesitas neemt jaarlijks 2,5 tot 11,5 meer ziekte dagen op dan een werknemer met een gezond gewicht.

Wat doen de meeste bedrijven?

Om ervoor te zorgen dat werknemers zich gezond, tevreden en vitaal voelen, bieden de meeste werkgevers een gezondere werkplek (ergonomische bureau en stoel) aan, zorgen ze voor meer fruit en water op de werkvloer en bieden zij korting op een sportschool abonnement. 

Dit zijn allemaal goede en gezonde acties die ervoor zorgen dat werknemers vitaler en gemotiveerder zijn.

Hoe zorg jij ervoor dat je werknemers nog vitaler worden?

Wat vaak vergeten wordt, is gezonde voeding en dan heb ik het niet over vaker water drinken en een stukje fruit eten, maar dagelijks voldoende, gezond en voedzaam eten. 

Voeding bepaalt hoe jij je voelt. Eet je te weinig of ongezond, dan functioneert je lichaam minder goed. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je vitaliteit en energie. 

Hoeveel moet je eten en wat is gezond eten?

De meesten mensen eten veel te weinig. Ook diegenen die 20 of 30 kilo te zwaar zijn. Hoeveel je moet eten, hangt af van je geslacht, je leeftijd, je lengte, je huidige gewicht en hoe actief je bent (sporten, bewegen, soort werk dat je doet).

Eet je te weinig dan ben je sneller geneigd om te gaan snoepen en snacken. Omdat je te weinig “gezonde en voldoende” energie binnen krijgt, hebt je ook vaak geen zin om gezond te koken en/of te eten. Je kiest daardoor vaker voor een snelle hap (magnetron maaltijd, kant- en klaar, afhaalmaaltijd). 

Een gezonde maaltijd bestaat uit koolhydraten (vezels), eiwitten en vetten. 

Wist je dat migraine aanvallen vaak veroorzaakt worden door “verkeerde” voeding?

Meer informatie over het verband tussen migraine en voeding

Wat kan jij als werkgever doen?

  • SNEL RESULTAAT, VOLG EEN WEBINAR OF WORKSHOP

Mijn webinars en workshops maken je bewust van je eigen gedrag en helpen om stap voor stap gezonder keuzes te maken. Al met een paar kleine aanpassingen, merk je het verschil, je voelt je beter, je heb meer energie en je slaapt beter. Het wordt daardoor makkelijker om tijdens werktijd, maar ook thuis gezondere keuzes te maken.

  • GEZONDE LEEFSTIJL PROGRAMMA

Special voor bedrijven heb ik een online gezonde leefstijl programma ontwikkeld om de eerste kilo’s kwijt te raken en je fitter te voelen. 

Werknemers kunnen beslissen om mee te doen en omdat ik lid ben van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, komen zij in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding via hun zorgverzekering (afhankelijk van de polis).

Gemotiveerde werknemers zorgen voor een goede werksfeer en zijn bereid om een stapje harder te lopen en de prestaties gaan omhoog.

Wil je meer weten over het programma.

Wil je vrijblijvend uitgebreide informatie ontvangen m.b.t. de webinars en workshops, vul dan het contactformulier in o.v.v. bedrijven workshop.