In Recepten

Asperge: het witte goud van de lente

Asperges worden niet voor niets het witte goud genoemd. Deze heerlijke, verfijnde groente is niet alleen een echte seizoensdelicatesse, maar zit ook boordevol gezonde voedingsstoffen die perfect passen binnen een gebalanceerd eetpatroon.

Wat maakt asperges zo gezond?

Asperges zijn rijk aan:

  • Vitamine K: belangrijk voor een goede bloedstolling en sterke botten.
  • Vitamine C: ondersteunt je weerstand en werkt als antioxidant.
  • Foliumzuur (Vitamine B11): essentieel bij de aanmaak van nieuwe cellen en vooral belangrijk tijdens zwangerschap.
  • Vitamine E: helpt bij de bescherming van gezonde cellen.
  • Kalium: draagt bij aan een gezonde bloeddruk en ondersteunt de spierfunctie.
  • Vezels: goed voor de spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd.

Een natuurlijke vocht afdrijver

Asperges bevatten het stofje asparagine, dat een mild vochtafdrijvend effect heeft. Dit helpt je lichaam om overtollig vocht en afvalstoffen sneller af te voeren. Je merkt dit soms direct doordat je urine na het eten van asperges een typische geur krijgt — volkomen normaal en onschadelijk.

Seizoen & duurzaamheid

Het aspergeseizoen loopt in Nederland traditioneel van begin april tot 24 juni (Sint Jan). Dit recept is dus een perfecte manier om van deze seizoensgroente te genieten wanneer hij op z’n best is: vers, lokaal en vol smaak.

Wist je dat…

  • Asperges van nature caloriearm zijn? Slechts zo’n 20 kcal per 100 gram.
  • De groente al in de tijd van de Romeinen als geneeskrachtig werd beschouwd.
  • Zowel witte, groene als paarse asperges bestaan? Witte groeien onder de grond, groene boven de grond, en paarse krijgen door hun blootstelling aan zonlicht hun kleur.

Lekker, gezond en voedzaam

In dit recept combineer je asperges met krieltjes in de schil (rijk aan vezels en B-vitamines), eieren (bron van hoogwaardige eiwitten en vitamine D), achterham en een beetje ongezouten roomboter voor de klassieke smaak. Samen goed voor een voedzame hoofdmaaltijd van 490 kcal per persoon, rijk aan vezels, eiwitten, gezonde vetten en essentiële vitamines en mineralen.

Het recept:

Hoofdgerecht voor 4 personen / 490 kcal

Ingrediënten:

  • 1,5 kg ongeschilde asperges
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 4 middelgrote eieren
  • 40 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr plakjes achterham
  • Nootmuskaat

Bereiden: 

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Verwijder de houtachtige onderkant. Zet de asperges rechtop in een aspergepan met de kopjes naar boven. Voeg zo veel water toe dat de kopjes net niet onder staan. Voeg eventueel zout toe. Breng aan de kook en zet het vuur na 5 min. uit. Laat met het deksel op de pan nog 10-15 min. verder gaar worden. Kook ondertussen de ongeschilde krieltjes in 12 min. gaar. Giet af en laat in de pan zonder deksel uitdampen tot gebruik. Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Prak de eieren fijn met wat roomboter en voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Verdeel de asperges over de borden. Leg de aardappelen en de ham ernaast en verdeel het eiermengsel over de asperges. Doe nog een klontje boter en nootmuskaat over de asperges en aardappelen.

Tip: je kunt ook peterselie gebruiken i.p.v. nootmuskaat.

Eet smakelijk!

MEER RECEPTEN?