In Blog

Waarom is een goede stofwisseling zo belangrijk als je wilt afvallen en niet meer wilt aankomen?

Je stofwisseling bepaalt hoeveel energie je verbruikt. Heb je een slechte stofwisseling, dan lijkt het wel of ieder pondje door het mondje gaat. Je komt alleen maar aan en afvallen lukt nauwelijks.

Ons lichaam heeft voeding (energie) nodig om goed te functioneren. Krijgen we te weinig voeding in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten binnen, dan gaat ons lichaam automatisch in de spaarstand. Je lichaam krijgt simpelweg te weinig voedingstoffen binnen om goed te kunnen functioneren en probeert zoveel mogelijk energie te besparen en op te slaan. Dat opslaan gebeurt vaak op de plekken waar jij dit juist niet wilt.

Hoe zorg je ervoor dat je stofwisseling opgang komt en blijft?

 • Allereerst eet de juiste hoeveelheid calorieën. Hoeveel calorieën jij moet eten hangt af van je geslacht, leeftijd, huidige gewicht en activiteiten (vorm van bewegen).
 • Eet voedzaam eten;
 • Eet gevarieerd en drink iedere dag 1,5 tot 2 liter water;
 • Eet geen kant- en klaar producten (hier zit teveel zout, vet en suiker in);
 • Drink niet teveel alcohol (loze calorieën);
 • Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten,
 • Ga sporten!

De meeste mensen eten te weinig waardoor de stofwisseling niet goed opgang komt. 

Wanneer je begint met het eten van de juiste voeding en de juiste hoeveelheid calorieën, dan is het helaas niet zo dat je stofwisseling meteen opgang komt. De snelheid waarmee je stofwisseling hersteld heeft te maken met je verleden. Heb je vaak jojo diëten gevolgd, eet je structureel te weinig, dan heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen en te vertrouwen dat er geen roofbouw meer gepleegd gaat worden.

Het kost dus even tijd, maar wat gebeurt er als je begint met de juiste voeding tot je te nemen?

 • Je merkt dat je meteen meer energie hebt;
 • Je komt niet aan en valt ook nog niet af, maar je merkt dat vet zich verplaatst (slankere buik, billen, benen);
 • In het ergste geval kom je in het begin maximaal 1 tot 1,5 kilo aan,
 • Uiteindelijk komt je stofwisseling opgang en ga je gewicht verliezen.

En hoe zit dat met je spijsvertering?

Door bewust (mindful) te eten en minstens 20 minuten over je maaltijd doet en als je vervolgens ook goed je eten kauwt, voordat je het doorslik (tot je eten vloeibaar is), dan komt dit je spijsvertering ten goede. Klachten tot winderigheid en een opgeblazen gevoelen kunnen hiermee voorkomen worden. En als je bewust eet, zit je sneller vol (je eet dus minder) en heb je na het eten minder snel trek in iets “lekkers of zoets”.

Hulp nodig bij het opgang krijgen van je stofwisseling? Start vandaag nog met het 8 weekmenu programma van Naturally by Cynthia en meld je aan www.naturallybycynthia.nl/product/8-weken/