In Blog

50% van de volwassenen in Nederland heeft last van overgewicht en volgens de statistieken is ook 50% op dieet. Hoe komt het dat bij de meeste mensen het niet wil lukken om “blijvend” afvallen?

In deze blog vertel ik je waarom het niet lukt en wat jij eraan kunt doen, zodat het wel lukt.

Je wilt afvallen, maar het lukt niet

Afvallen is makkelijker gezegd, dan gedaan. Je begint aan een dieet, met goed intenties, maar na een aantal weken verandert het getal op de weegschaal nauwelijks.

Vaak is dit ook het moment dat je opgeeft en terugvalt in je oude gewoontes.

Waarom lukt afvallen niet?

In basis zijn er twee redenen waarom het afvallen niet lukt:

  1. Je weet niet wat je verkeerd doet. Je bent dus wel bereid om alles op alles te zetten en te doen wat je moet doen. Maar je hebt al zoveel geprobeerd en weet gewoon niet wat je moet doen. 
  2. Je weet wel wat je moet doen, maar je kan het niet in de praktijk omzetten. Afvallen is niet alleen fysiek, maar vooral ook een mentale uitdaging. Het veranderen van je gedrag en mindset gaat niet 123 en hiervoor zul je geduld moeten hebben. Stap voor stap veranderen is de makkelijkste methode. De kans dat je terugvalt in je oude gewoontes wordt dan ook kleiner.

Redenen waarom het je niet lukt om afvallen

1. Je eet te veel 

Wanneer je meer eet, dan dat je verbrand, dan zal het afvallen niet lukken. Wil je afvallen, dan moet je energie inname passen bij jouw lichaam en verbranding. 

2. Je eet verkeerd

Het is belangrijk dat je de juiste energie tot je neemt. Energie nemen we op door middel van macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten). Een calorie is een calorie, maar als je een verkeerde energie verdeling hebt, dan gaat dat op den duur tegen je werken. Op het begin val je wel af, maar op langere termijn verlies je spiermassa, raken je hormonen uit balans en loop je een tekort aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen op.

Wil je makkelijk en efficiënt afvallen, kijk dan niet alleen naar de hoeveelheid calorieën, maar ook naar de ideale verhouding aan koolhydraten, vetten en eiwitten. 

De hoeveelheid energie is per persoon verschillend. Dit heeft o.a. te maken met je geslacht, leeftijd, lengte, huidig gewicht en hoe actief je bent.

De weekmenu’s van Naturally by Cynthia worden speciaal voor jou berekend. Zo weet je precies hoeveel en wat jij het beste moeten eten om af te vallen.

Met een premium account sturen wij je elke week een simpel te volgen weekmenu met gezonde en lekkere recepten. Dit is de makkelijkste manier om een eetschema te volgen zonder dat je zelf calorieën moet tellen.

? Hoe ziet jouw weekmenu eruit?

3. Je heb geen inzicht in wat je binnenkrijgt

De meeste denken dat ze gezond eten, maar is dat in de praktijk niet zo. Als je niet noteert wat je zoal eet en drinkt, dan is het lastig om een correct beeld te hebben over je eet- en drinkgedrag.

Helaas is ongezonde voeding en teveel eten in onze samenleving “normaal” geworden. We zijn niet meer in staat om correct in te schatten wat gezond is en wat normale porties zijn. 

De beste manier om weer een realistisch beeld te krijgen is bijhouden wat je eet. Dat kan je doen door het simpelweg op te schrijven of de Naturally by Cynthia app te gebruiken.

 

Bereken hier je energie behoefte en gebruik de app

?  Android 

? Apple 

4. Je eet te weinig en sport niet

Je eet weinig, maar het afvallen lukt niet. Moet je dan nog minder eten? Je kan er altijd voor kiezen om nog minder te eten en jezelf uit te hongeren, maar dat is ongezond. Je krijgt op die manier te weinig voedingstoffen binnen, waardoor je roofbouw pleegt op je lichaam en sneller vatbaar wordt voor ziektes. Te weinig eten zorgt er ook voor dat je minder energie hebt en vaker moe bent. Minder dan 1400 kcal eten is voor iedereen ongezond. Indien je dus aan deze ondergrens zit en het afvallen niet lukt, dan zijn je enige opties gezonder eten en meer bewegen.

5. Afvallen lukt niet door de overgang

In de overgang veranderen je hormonen enorm. Je gewicht hoeft hier niet onder te lijden. Een van de effecten van de overgang is het verlies aan spiermassa.

Je spiermassa is de belangrijkste factor die je energieverbruik bepaalt. Een daling aan spiermassa zorgt bijna altijd voor een toename aan gewicht. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om voldoende en gezond te eten en kracht oefeningen te doen. 

? Juiste voeding tijdens de overgang

? Lees meer over waarom afvallen niet lukt en hoe het wel lukt om af te vallen

 

Mocht je na het lezen van deze blog behoefte hebben aan een persoonlijk advies gesprek, klik dan op deze link voor meer informatie.