In Blog

Vroeg of laat komt iedere vrouw in de overgang en dat betekent o.a. opvliegers en gewichtsverandering. Dat de juiste voeding kan helpen om deze klachten te verminderen, is nog niet bij iedereen bekend. In de overgang wordt je hormoonhuishouding op zijn kop gezet en er vinden veranderingen in het lichaam plaats. Door goed voor jezelf te zorgen, denk aan leefstijl en voeding, kun jij er zelf iets tegen doen om de klachten te verminderen.

Gewichtsverandering

De veranderingen van hormonen (afname oestrogeen) in je lichaam tijdens de overgang zorgen voor gewichtstoename. Je eierstokken gaan minder oestrogeen produceren, dit wordt gecompenseerd door vetcellen in je buik. De vetcellen in je buik kunnen een variant van oestrogeen produceren en daar heb je vetcellen voor nodig. Dat is de reden waarom je lichaam meer vet rondom je buik vasthoudt .

Als je ouder wordt, dan vertraagd ook je stofwisseling en heb je minder en andere calorieën nodig. Als je hetzelfde blijft eten, dan kom je aan. Het is dus belangrijk dat je je eetpatroon en leefstijl aanpast.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Bij de overgang horen ook opvliegers. Tijdens een opvlieger, worden je bloedvaten wijder en neemt de bloedtoevoer naar je huid toe. Daardoor krijg je het warm en loopt het zweet over je lijf. Dit kan dus ook ’s nachts gebeuren. Opvliegers worden vaak veroorzaakt door stress. Probeer daarom zoveel mogelijk stresssituaties te vermijden. Er zijn ook voedingsmiddelen die de kans op opvliegers vergroten. Sterk gekruid eten, snelle koolhydraten, maar ook koffie, thee en alcohol kunnen opvliegers veroorzaken. 

Huid en haar

De afname van oestrogeen zorgt voor minder collageen en elastine in de huid. Ook neemt de conditie van de haarzakjes af, wat kan zorgen voor haaruitval. Door voldoende groenten en fruit te eten, kun je ervoor zorgen dat je vitamines en mineralen binnenkrijgt die cel aanmaak stimuleren en je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.

Het eten van vette vis, kan helpen om de huid soepel te houden en zorgt voor een goede haar groei. Selenium en vitamine B zijn ook belangrijk voor een gezonde huid en haar groei. Selenium zit o.a. in paranoten.

Oestrogenen in eten

Je kunt hormonen slikken tegen overgangsklachten, maar je kunt ook zonder medicijnen extra oestrogeen binnenkrijgen. In sommige voeding zitten fyto oestrogenen en deze hebben een lichte oestrogene werking. De belangrijkste fyto oestrogenen zijn isoflavonen, lignanen en coumestanen. Deze oestrogenen zitten o.a. in (peul)vruchten, granen, groenten (bijvoorbeeld paprika, broccoli), lijnzaad en sojabonen. De werking is zwakker dan die van oestrogeen en het is nog niet wetenschappelijk bewezen. Toch ben ik zelf van mening dat deze producten helpen bij milde opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Hoofdpijn en migraine

Wanneer je altijd al gevoelig was voor hoofdpijn of migraine vlak voor of tijdens je menstruatie, dan is de kans groot dat je dit ook heb in de overgang. Dit komt door hormoonschommelingen. Tegen het einde van de overgang herstelt de hormoonbalans zich weer en dan neemt de hoofdpijn vaak weer af. Helaas blijft 25% van alle vrouwen, ook na de overgang, last houden van hoofdpijn of migraine. 

Cafeïne, alcohol, cacao, suiker en kaas kunnen hoofdpijn klachten verergeren. 

Wil je meer weten over migraine en voeding en heb je hulp nodig? Meld je dan aan voor het 8 weken migraine en voeding programma.

Meer bewegen en genieten

Tijdens de overgang worden de botten brozer en de spieren slapper. Het is dus belangrijk dat je blijft bewegen en dat je wekelijks spierversterkende oefeningen doet. Maak iedere dag een wandeling, pak vaker de fiets, ga lekker naar buiten en zoek een maatje om samen mee te gaan sporten. 

Gun jezelf meer ME-TIME. Geniet van een goed boek of tijdschrift, ga naar de sauna en/of relax, maak plezier en geniet samen met vrienden en familie.

Merk jij dat je lichaam verandert, neemt je gewicht toe en heb je last van overgangsverschijnselen, meld je dan aan voor een voedingsadvies gesprek. 

Aanmelden voedingsadvies gesprek

Wil jij wekelijks persoonlijke recepten ontvangen? JA, dat wil ik.